نویسنده
علتهای نرخ پرش بالا و نحوهی پایین آوردن آن
نرخ پرش (bounce rates) بالایی داری؟ اگه اینجوریه، تو تنها نیستی.
خیلی از بازاریابهای دیجیتال با همین مشکل روبرو میشن و به این دلیله که وبسایت، کاری رو که باید انجام بده رو انجام نمیده.
نرخ پرش بالا؛ برای تو زنگ خطره و به این معنیه که چیزی رو که مخاطبان میخوان، نمیتونن در سایتت پیدا کنن. یک رویکرد مناسب اینه که این موضوع رو، فرصتی برای پیشرفت در نظر بگیریم.
برای اینکه بخوای نرخ پرش مناسبی داشته باشی، در اینجا نکاتی که به بازگشت نرخ پرش به سطحی قابل کنترل و همچنین روشهایی که باید برای رسیدن به اون دنبال کنی رو برای تو آوردیم.
تعریف نرخ پرش یا Bounce rate
موقع تجزیه و تحلیل دادههای وبسایتت، ممکنه با نرخ پرش بالایی روبرو بشی. این به تعداد مخاطبانی اشاره میکنه که به وبسایتت میان و بلافاصله خارج میشن.
این خوبه یا بد؟
نرخ بالای پرش؛ همیشه به این معنی نیست که مشکلی وجود داره.
اگه مخاطبی در سایتت فرود بیاد و فقط به دنبال آدرس یا ساعتکاری باشه، به صفحهی فرودت میاد و اطلاعات رو میبینه و سریع خارج میشه. بازدید از تجارتت، باید به عنوان نرخ تبدیل (conversion) محاسبه بشه.
مسئله وقتیه که مخاطبان در صفحهی تو فرود میان، نرخ پرش ایجاد میکنن ولی نرخ تبدیلی ایجاد نمیشه. این مشتریان بلقوهان که میخوایم روی اونا تمرکز کنیم. کار تو اینه که متوجه بشی چرا مخاطبان نرخ پرش بالایی دارن.
نرخ پرش چطور محاسبه میشه؟
برای متوجه شدن این نرخ، بیشتر افراد از گوگل آنالیتیکس (Google Analytics) استفاده میکنن.
گوگل آنالیتیکس نرخ پرش هر صفحه رو بهت ارائه میده که نمایانگر همهی بازدیدهای تک صفحهایه. گوگل آنالیتیکس میانگین نرخ پرش کل سایت تو رو نشون میده.
گوگل آنالیتیکس فقط نرخ پرش سایت رو برای تو نمیگه و معیارهای دیگهای هم مثل این موارد رو مشخص میکنه:
- سایت تو چه تعداد بازدید کننده داشته
- میانگین صفحات مشاهده شده در هر بازدید
- زمان حضور مخاطب در سایت
این مهمه که معیارها رو با هم بررسی کنی. مثلاً اگه متوجه بشی که میانگین زمان حضور در سایت زیاده اما مقدار پرش تو هم بالاست، به این معنیه که مخاطبان احتمالاً بدون نیاز به پیمایش بیشتر در سایتت، به اهدافشون رسیدن.
مثلاً میشه به صفحهای که اطلاعاتی مثل شماره داره، اشاره کنیم. مشتری بلقوهی تو در صفحهی فرود وارد میشه، شمارهی تماس رو برمیداره و با تو تماس میگیره. درسته که نرخ پرش در این حالت بالا به نظر میاد اما فعالیتی که در صفحهی تو انجام شده، موفقیت آمیز بوده.
اگه مشکل اینه که با تعامل کم از طرف بازدیدکنندگان، تو نرخ پرش بالایی رو داری، باید اقداماتی برای کاهش نرخ پرش انجام بدی.
نرخ پرش مناسب چیه؟ میانگین نرخ پرش چقدره؟
نرخ پرش یک وبسایت معمولاً بین ۲۶٪ تا ۷۰٪ متغیره.
در اینجا اینفوگرافیکی برای تو آوردیم که میانگین نرخ پرش رو با توجه به نوع صنعت نشون میده. نرخ پرش تو در کدام دسته قرار میگیره؟
تا اونجا که به آنالیتیکس مربوط میشه، نرخ پرش مفهومی انتزاعیه. هدف تو اینه که نرخ پرش رو به کمترین زمان ممکن برسونی و همزمان نرخ تبدیل در سایتت رو افزایش بدی.
نرخ پرش بالا به چه معنیه؟
نرخ پرش بالا در ۷۰ ثانیه یا بیشتر، نرخ تبدیل پایینی رو ایجاد میکنه. نرخ جستجویی بالا و نرخ تبدیلی پایین همیشه نامناسبه و این همون عاملیه که باید روی اون تمرکز داشته باشی.
این سردرگمی وقتی ایجاد میشه که نرخ پرش بالای کاملاً طبیعی داشته باشی مثل نرخ پرش در صفحات وبلاگ. حتی گوگل نیز اعتراف میکنه که پستهای وبلاگ، معمولاً نرخهای پرش بالاتری رو دارن.
پس قبل از اینکه زنگ خطری برای تو به صدا دربیاد، نرخ بازگشت تو باید چقدر باشه؟
در اینجا چند نکته مهم وجود داره که باید بررسی بشه.
نرخ پرش بالاتر یا پایینتر؟ کدوم نرخ پرشی برای تو بهتره
اگه نرخ پرش کل سایت تو در گوگل آنلیتیکس زیاده، ناامید نشو. در عوض هر صفحه رو به صورت جداگانه بررسی کن و نرخ پرش اون صفحات رو ارزیابی کن. مواردی وجود داره که بتونی اونا رو بهبود بدی؟
اگه صفحهای نرخ پرشی بالاتر از حد متوسط داره، به بقیهی معیارهای جانبی اون توجه کن:
-
مخاطبان مدت زمان زیادی رو در صفحهی تو میگذرونن؟
-
اونا با یک هدف به مشتری تو تبدیل میشن؟
-
اونا بعد از بازدید اولیه، دوباره به سایتت برمیگردن؟
اگه به صفحهای برخوردی که مخاطبان، زمان کمی رو در اون میگذرونن، نرخ پرش بالایی داره و باعث ایجاد نرخ تبدیل نمیشه؛ وجود این عوامل نشونهی وجود خطره و باید سریعاً به اون توجه بشه.
با انجام اقداماتی روی صفحاتی که نرخ پرش بالا و میزان تعامل کمی دارن، میتونی نرخ پرش رو در سایتت، به طور موثری کم کنی و ممکه بتونی به طور همزمان، نرخ تبدیلهات رو زیاد کنی.
فقط با صرف زمان و انجام آزمایش روی سایتت، میشه این کار رو انجام بدی.
۴ دلیل احتمالی برای نرخ پرش خیلی بالا
۱. محتوای بد
مخاطبان معمولاً برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی موضوعی خاص، در وبسایتها فرود میان. اگه محتوای تو نیازهای اونا را برطرف نکنه، دلیلی وجود نداره که اونا در سایتت بمونن. اونا احتمالاً میخوان برای پیدا کردن محتوایی بهتر، به سایت رقیب تو برن.
اطمینان پیدا کن که مخاطبت رو کاملاً درک کردی. از همه مهمتر، همهی تلاشت رو بکن تا متوجه بشی چرا مخاطبانت، سایت تو رو به جای وبسایت رقیبت انتخاب کردن.
وقتی که "چرا" رو مد نظرت قرار دادی، محتوایی جذاب ایجاد کن که در مورد بازدید کنندگان و اهداف منحصر به فرد اونا صحبت کنه.
محتوای تو باید به طور موثری به سوالات مخاطبان پاسخ بده و نگرانیهای اونا رو کم کنه. انجام این کار به تو کمک میکنه تا به نرخ تبدیل بالاتری برسی.
اگه سایت تو محتوای خسته کننده، نادرست، نامرتب یا نامرتبطی داشته باشه، بازدیدکنندگان تو نرخ پرش ایجاد میکنن و نرخ تبدیل تو پایین میاد.
وقتی که محتوا ایجاد میکنی، از یک رویهی همدلانه استفاده کن و زمان تعامل با مخاطبان، اطلاعات لازم برای تبدیل شدن اونا به مشتریانی راضی و وفادار رو ارائه بده.
۲. تجربهی کاربری ضعیف
بازدیدکنندگان سایت تو تصمیم میگیرن که میخوان در سایتت باقی بمونن یا سریع اونجا رو ترک کنن.
اگه رنگهایی که در طراحی سایت استفاده کردی مناسب نباشه، چیدمانی مرتب نداشته نباشه و نویگشین خوبی نداشته باشه، بازدیدکنندگان سایتت میخوان سایتت رو ترک کنن.
وقتی نوبت به تجربهی کاربری (UX) میرسه، استفاده از طراحی ساده و بیتکلف با اهمیته. یعنی که طراحی ساده اما چشمنواز، نویگیشن آسون و سادهای داره و محتوایی مناسب، که بتونه به وسیلهی این عوامل، مخاطبان رو به مشتری تبدیل کنه.
اگه سایتت شلوغ و نامنظم باشه، تصاویر زیاد و نامربوط یا عوامل محتوایی نامناسبی دیگهای باشه، احتمالاً نرخ پرش تو زیاد میشه. چون مخاطبان تو مطمئن نیستن که تو میخوای در مرحله بعدی، چه کاری رو انجام بدی.
در عوض از UX سادهای استفاده کن که مخاطبانت رو شاد، راضی کنه و نرخ تبدیلت رو دائماً زیاد کنه.
۳. خطای فنی
اگه نرخ پرش تو به طور غیرمعمولی زیاد باشه، ممکنه بازدیدکنندگان به مشکلی مرتبط با خطای فنی مواجه بشن. ممکنه جاوا اسکریپت سایتت، عملکرد نامناسبی داشته باشه یا یک افزونهای خراب وجود داشته باشه که مخاطب نتونه فرم مورد نیازش رو بارگیری کنه.
این خطاها ممکنه در سایت تو باقی بمونن، بدون اینکه تو چیزی دربارهی اونا بدونی.
به همین دلیل اگه متوجه شدی که نرخ پرش صفحهای زیاده، مثل یک مخاطب عادی به وبسایتت برو. سعی کن صفحه رو از دیدگاه مخاطبت بررسی کنی:
- طراحی به صورت چشمنوازی انجام شده؟
- محتوای مناسبی برای جذب مخاطب و افزایش نرخ تبدیل داری؟
- خطاهایی وجود داره که تو بخوای به خاطر اون، صفحه رو فوراً ترک کنی؟
هر نوع خطایی باید سریعاً رفع بشه. فقط در این صورته که میتونی به کاهش نرخ پرش صفحه، امیدوار بشی.
۴. مسائل مرتبط به سرعت
وب سایت تو تقریباً باید به صورت فوری بارگذاری شه. توجه داشته باش هر چیزی که به اینترنت مرتبط باشه و بارگذاری اون بیشتر از چند ثانیه زمان ببره، برای کاربر زمانی بسیار زیادی محسوب میشه!
از یک پلتفرم مثل جی تی متریکس (GTMetrics) استفاده کن. این سایت گزارشی از سرعت وبسایت به تو ارائه میده. اگه سایت تو خیلی کند بارگیری بشه، این پلتفرم نکاتی دربارهی نحوهی رفع این مشکل رو به تو ارائه میده.
گوگل سرچ کنسول (Google’s Search Console) میتونه در مورد سرعت بخشیدن سایتت، به تو دیدگاه و مشاوره بده. حتی یک ثانیه بهبود در سرعت سایت، میتونه بازدید و نرخ تبدیل بیشتری رو برای تو ایجاد کنه. واقعیت اینه وقتی که سایتی بارگذاری سریعتری داره، یعنی عاملی داره که باعث نخ پرش کمتری میشه.
چطور نرخ پرش بالا رو کم کنیم؟
با ارزیابی نرخ پرش سایت؛ تو میتونی روندکاری رو به شکلی اصولی انجام بدی تا بتونی همهی اقدامات لازم، برای کم کردن نرخ پرش رو انجام بدی.
در اینجا هفت مرحله وجود داره که اگه نرخ پرش بالایی داری و میخوای اونا رو تا حد ممکن پایین بیاری، باید این مراحل رو مد نظر داشته باشی.
-
با صفحهای که بدترین نرخ پرش رو داره شروع کن
اگه نرخ پرش در سایتت زیاده، حداقل یک صفحه بالاترین نرخ پرش رو داره. اون صفحه رو پیدا کن و جداش کن. بعد به صورت مخاطبی عادی، از اون صفحه بازدید کن تا علت ایجاد نرخ پرش مشتری رو پیدا کنی.
به بقیهی معیارهای موجود در صفحه دقت کن. مخاطبان چه زمانی رو در اون میگذرونن؟ اونا با وجود نرخ پرش بالا، به اهدافشون میرسن؟
در مرحلهی بعدی به طراحی، نویگیشن و محتوای توجه کن. مشخص کن که این صفحه، بهترین صفحه ممکنه یا خیر و اهداف تو رو به عنوان بازدیدکننده برآورده کرده؟
-
ابزاری برای ردیابی نحوهی نویگیشن مخاطبانت نصب کن
ابزار وبسایت رکوردینگ (Website recording) به تو امکان میده تا بتونی نحوهی پیمایش مخاطبان رو، در وقت بازدید از وبسایتت ببینی. تو میتونی جایی که مخاطبان در اونجا تردد و کلیک میکنن و مسیرهایی که باعث نرخ تبدیل یا پرش میشن رو درنظر بگیری.
وبسایت رکوردینگ میتونه به تو کمک کنه تا متوجه بشی، در چه جایی میتونی کارهایی برای پیشرفتت انجام بدی. انجام این کار برای هر صفحهای که نرخ پرش بیش از حد بالایی داره، عالیه.
بعد از نصب ابزار وبسایت رکوردینگ روی سایتت، به صفحهای که بالاترین نرخ پرش رو داره، برگرد تا بتونی نحوهی رفتار مخاطب رو، قبل از ترک صفحهات متوجه بشی.
-
برای درک بیشتر رفتار کاربر، از هیتمپ (Heatmap) استفاده کن.
هیتمپ یکی دیگه از ابزارهای تجسمیه که میتونه بهت کمک کنه تا متوجه بشی مخاطبان، وقتی که به سایتت وارد میشن چه کاری انجام میدن.
با استفاده از هیتمپ میتونی بیشترین مقدار تعامل رو متوجه بشی. مثلاً اگه متوجه شدی که بیشتر مخاطبان، نشانگر موس رو در گوشهی بالای سمت راست کلیک میکنن، ممکنه این مکان، نقطهی اصلی برای طراحی فراخوان به عمل (call-to-action) در نظر بگیری.
وقتی که هیتمپ، در صفحهای که بالاترین میزان نرخ پرش رو داره استفاده بشه، میتونی متوجه بشی که مخاطبان در کدوم قسمتها با تو وارد تعامل میشن و در چه قسمتهایی حضور ندارن. انجام این کار میتونه دادههای مهمی رو در اختیار تو قرار بده که با استفاده از اونا میتونی، صفحات متخلفت رو بهبود بدی تا با گذشت زمان به صورت بالقوهای، نرخ پرش رو کم کنی.
4. دادهها رو تجزیه و تحلیل کن و آزمون عوامل A / Bرو انجام بده.
ممکنه در وبسایتت قسمتهایی وجود داشته باشه که مخاطبان، در اونجا سردرگم بشن یا عواملی وجود داشته باشه که مخاطبان به سمت اونا جذب شده باشن. تو میتونی در صفحاتی که بالاترین نرخ پرش رو دارن، تغییراتی انجام بده تا متوجه بشی که مرتب سازی مجدد، اضافه کردن یا حذف محتوا میتونه به تو کمک کنه یا خیر؟
وبسایت رکوردینگها و هیتمپها، به تو در کم کردن نرخ پرش کمک زیادی میکنن. تو میتونی این کار رو، با استفاده از عناوین، تصاویر، محتوا ،CTA و بقیهی عوامل ایجاد تبدیل، انجام بدی.
با استفاده از آزمون شناخته شدهA / B ، یک صفحهی موجود رو شبیهسازی کن و مثلاً عامل عنوان رو تغییر بده. با ارائهی همون صفحه با دو عنوان مختلف، به مخاطبان یکسان، میتونی متوجه بشی کدوم عنوان توجه بیشتری رو جلب میکنه.
انجام آزمون A / B برای کم کردن نرخ پرش، در همهی قسمتهای سایتت خیلی مفیده.
5. شروع آزمون A / B
خیلی از ابزارهایی که وبسایت رکوردینگها و هیتمپها رو ارائه میدن، امکان انجام آزمایش A / B رو هم دارن. تو میتونی از این ابزارها، برای آزمایش عوامل موجود در وبسایتت، در سریعترین زمان ممکن استفاده کنی. حتی میتونی آزمایشی چند متغیره انجام بدی و در یک مکان، به صورت همزمان چند عامل رو آزمایش کنی تا متوجه بشی کدومشون عملکرد بهتری دارن.
این نوع آزمایش میتونه به تو کمک کنه تا به ترکیب مناسبی، از عواملی که نرخ پرش رو کم میکنن برسی و نرخ تبدیلها رو بهبود بدی. اگه نرخ پرش تو زیاده، آزمایش A / B میتونه به تو در کم کردنش کمک کنه.
۶. بهینهسازی رو انجام بده
پس از کسب هر نتیجه به وسیله آزمون A / B ، عامل برنده هر آزمون رو در تجارتت پیاده سازی کن و بعد مقدار تعامل مخاطب رو اندازه بگیر. مقایسهی عکسهای لحظهای که قبل و بعد از تغییر رفتار بازدیدکننده (با توجه به آزمون A / B ) گرفته شده روشی عالی برای انجام این کاره.
برای ارائهی دادههای مناسب برای هر آزمون و ارزیابی اون، زمانی رو اختصاص بده. در غیر این صورت به این نتیجه میرسی که اگه به سرعت تصمیم بگیری و همهی عوامل رو مد نظر نگیری، ممکنه نرخ پرش تو زیاد بشه.
نکته اصلی اینه که در بهینهسازی، باید آهسته و تدریجی پیش بری. این کار برای بازدیدکنندگان اثر نامطلوبی ایجاد نمیکنه و امکان بهینهسازی نرخ پرش مناسب رو ایجاد میکنه و میتونه ارزش سایت تو رو در طولانی زیاد کنه.
۷. چرخه رو تکرار کن
حتی اگه نرخ پرش تو کم شد، فکر نکن کارِت تموم شده. به احتمال زیاد همیشه باید پیشرفتهایی رو در نظر بگیری. ممکنه لازم باشه که سایتت با گذشت زمان، تغییراتی پیدا کنه تا با نیازهای همیشه در حال تغییر مخاطبان، مطابقت داشته باشه.
نکته اینجاست که باید همیشه برای ارزیابی نرخ پرش، وبسایت رکوردینگها، هیتمپها، آزمایش A/B و بهینه سازی نرخ پرش، وقت بذاری.
با پشتکار زیاد میتونی نرخ پرش رو پایین، نرخ تبدیل رو بالا و مخاطبان رو تا اونجا که میتونی راضی و خوشحال نگه داری.
نتیجهگیری
احتمالاً از نرخ پرش کلی سایتت اطلاع داری. به نظرت زیاده؟ اگه اینجوریه، وقتی که با تمام معیارهای دیگه ارزیابی میشه، هنوز به همین شکله؟
اگه همهی جوانب رو بررسی کردی و هنوز مقدار نرخ پرش هنوز هم بالایی داری، الان یک دستورالعمل داری که برای رسیدن به موفقیت باید اون رو انجام بدی. با ارزیابی محتوای سایت، بررسی مشکلات فنی و به وسیلهی استفاده از فنآوریهایی مثل وبسایت رکوردینگها، هیتمپها و آزمون A / B، میتونی نرخ پرش پایینتری رو، برای موفقیت بیشتر در بازاریابی دیجیتال به دست بیاری.
همه چیز به ارائهی بهترین تجربهی کاربر ممکن، بستگی داره. اگه به مخاطبانت دقیقاً همون چیزی رو که میخوان ارائه بدی، احتمال فرود در صفحهی تو، جستجو و نرخ تبدیل تو زیاد میشه.
نظرات شما: